34 år siden verdenspremieren

I disse dager er det 34 år siden MX-5 ble vist frem første gang på Chicago Auto Show.

Hva er det Mazda har funnet på nå? En ekte roadster? What?! Foto: Mazda

Det var en aldri så liten sensasjon i bilverdenen da Mazda viste frem nye påfunn første gang. Ganske på tvers av alle trender på den tiden, og til og med Mazdas egen markedsavdeling hadde advart mot å gå videre med prosjektet da det ble lansert internt. Men takket være en sta og idealistisk gjeng som nektet å gi seg, ble konseptet utviklet videre i mørke kveldstimer i et lokale gjengen til nød hadde fått låne. Det ble såpass bra at det gikk videre til en konseptdesign hvor Mazdas utviklingsavdeling i California trakk det lengste strået med sitt ekte roadster-konsept.

Det skulle altså senere vise seg å bli tidenes mest solgte roadster med godt over 1 million solgte. Med MX-5 kom også uttrykket «Jinba Ittai» som oversatt betyr «hest og rytter i ett». Dette har siden blitt en av grunnfilosofiene for alle merkets modeller med sin kjøreglede.

Lanseringsfargene var i USA’s nasjonalfarger. Foto: MANA